Mikael Westberg ska utreda morgondagens premiepension

Mikael Westberg har utsetts till särskild utredare för att lämna förslag om ett nytt premiepensionssystem. Det meddelade regeringen i dag på morgonen i samband med en presskonferens. 

Pensionsgruppen är överens om att premiepensionssystemet ska behållas – men att systemet också måste reformeras för att ge bättre trygghet och högre framtida pensioner.

– Dina pensionspengar ska alltid vara trygga och säkra. Pensionsspararnas pengar ska aldrig behöva jagas i skatteparadis och du ska inte behöva vara finansexpert för att få en bra pension, säger Annika Strandhäll, socialminister och ordförande i Pensionsgruppen, i en presskommentar.

Reformeringen av premiepensionssystemet sker i två steg. I ett första steg införs från och med 1 november i år hårdare krav på de fonder som finns i dagens premiepensionssystem.

I ett andra steg får den särskilde utredaren Mikael Westberg därför i uppdrag att presentera förslag på ett regelverk för ett nytt, kontrollerat och upphandlat fondtorg för premiepension. Utredningen ska även lämna förslag på reglering av en myndighet som ska upphandla fonder och ha löpande ansvar för att utbudet på fondtorget är tryggt och av god kvalitet. En konsekvens av dessa åtgärder är att antalet fonder kommer minska avsevärt, enligt informationen från regeringen. 

Utredningen ska senast den 1 november 2019 lämna förslag på nytt regelverk och reglering av den nya myndigheten. Utredningen ska slutredovisa sitt arbete senast den 31 augusti 2020. Ambitionen är att det nya systemet ska vara på plats under 2020.

Mikael Westberg är i dag chefsjurist på Pensionsmyndigheten och tillträder efter sommaren en ny tjänst som rättschef på Försäkringskassan.

Av informationen från regeringen framgår även att pensionsgruppen har kommit överens om att inom kort tillsätta en särskild översyn av risknivån i förvalet i premiepensionssystemet.

Här kan du ta del av utredningsdirektiven. 

29 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048