”Företag bortser från hållbarhet när pensioner handlas upp”

Generellt ställer inte svenska företag några hållbarhetskrav i samband med upphandlingar av pensionslösningar och kapitalplaceringar. Det visar en studie genomförd av SPP. 

Det är tredje året i rad som SPP genomför en undersökning av hållbarhetskrav i samband med pensionsupphandlingar.

Undersökningen visar att bland de 29 noterade bolagen på OMXS30 som presenterar en hållbarhetsredovisning, nämns inte hållbarhetskrav i pensionsupphandlingar och kapitalplaceringar hos de allra flesta företag. Det enda undantaget är bankerna.

– Svenska bolag har överlag bra koll på hållbarhet när det kommer till produktion, upphandlingar och värderingar. Men i pensionsupphandlingar är hållbarhet fortfarande en blind fläck, trots att pensioner ofta är företagets största personalkostnad efter löner, säger Staffan Hansén, VD för SPP, i en presskommentar.

SPP:s jämförelse visar att de statligt ägda bolagen är ännu sämre på att ställa hållbarhetskrav på pensionsupphandlingar än privata företag.

Både privata och statliga bolag lever i villfarelsen att det ställs krav på hållbarhet i kollektivavtalade tjänstepensionslösningar. 

– Ofta investeras kapitalet istället i en riktning som går rakt emot de globala utvecklingsmålen som världens ledare och näringsliv enats om. För att vända utvecklingen måste även pensionsupphandlingarna omfattas av krav och riktlinjer i enlighet med målen, säger Staffan Hansén.

2 juli, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048