Skadorna i trafikförsäkringen blir färre – men kostar allt mer

Antalet skador kopplade till trafikförsäkringen har minskat med drygt 30 procent de senaste tio åren. Samtidigt har de skadebelopp som försäkringsbolagen betalar ut ökat med omkring 20 procent, enligt färsk statistik från Svensk Försäkring.

Parallellt med att antalet skador i trafikförsäkringen har minskat, har a ntalet skador kopplade till  motorfordonsförsäkringar ökat med drygt 30 procent.

De utbetalda beloppen för motorfordonsförsäkringar har ökat med knappt 3,4 miljarder kronor, motsvarande cirka 50 procent.

– Att både bilar och trafik blir säkrare är en trolig förklaring till att antalet skador kopplade till trafikförsäkringen minskar. Att skadebeloppen ökar är också naturligt, eftersom kostnader vanligtvis ökar med den allmänna prisutvecklingen, säger Martin Solberger, kvantitativ analytiker på Svensk Försäkring, i en kommentar.  

Svensk Försäkring påpekar att i tidsserien som ligger till grund för diagrammet här intill saknas år 2015 värden för två företag, vilket gör att nivåerna för antalet skador och kostnaderna för skadorna är något reducerade för denna tidpunkt.

2 juli, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048