KKV vill göra det enklare i framtiden att byta djurförsäkring

Konkurrensverket vill att konsumenttjänstlagen ändras så att även djur omfattas. Dessutom vill man att möjligheterna att jämföra djurförsäkringar förbättras. Det kan leda till att kostnaderna för djurägare kan hållas tillbaka, menar Konkurrensverket i en ny rapport.

I rapporten konstaterar KKV att svenska djurägare är mästare i Europa när det gäller att försäkra sina djur. Förra året uppgick premierna för djurförsäkringar för nära 4 miljarder kronor, framgår det i rapporten med titeln ”Bättre konkurrens om fler byter djurförsäkring – Bara hälften fick full ersättning”.

Enligt Konkurrensverket skulle bättre möjligheter att jämföra djurförsäkringar kunna leda till bättre konkurrens på marknaden. I rapporten föreslår Konkurrensverket därför att branschen eller andra intressenter bygger upp tjänster där priser och villkor på djurförsäkringar kan jämföras.

– Med större möjligheter att jämföra mellan försäkringsbolag skulle konkurrensen stärkas, och det skulle gynna djurägarna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i en presskommentar.

Enligt rapporten upplever många djurägare att försäkringsskyddet är alltför begränsat. Mindre än hälften av de som deltog i en undersökning från Konkurrensverket, svarar att de fick full ersättning efter självrisk vid det senaste besöket hos veterinären.

När det gäller förslaget att konsumenttjänstlagen även ska omfatta djur, menar KKV att det skulle göra det lättare att klaga på en felaktig behandling. Möjligheten att byta djurförsäkring bör också bli bättre, menar KKV. Även detta skulle kunna leda till ökad konkurrens.

– Dagens små möjligheter att kunna byta djurförsäkring innebär en inlåsningseffekt som inte gynnar djurägarna, säger Rikard Jermsten i sin kommentar.

Här hittar du KKV:s rapport i dess helhet. 

4 juli, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048