Nu är det här – förslaget på ny lag om tjänstepensionsföretag

På onsdagen presenterade finansdepartementet den sedan länge emotsedda promemorian om ny reglering av tjänstepensionsföretag. Promemorian är nu ute på remiss fram till den 12 oktober. 

Förslaget bygger på EU:s tjänstepensionsdirektiv IORP II. Regeringen föreslår i promemorian att EU-regelverket kompletteras med en förstärkt solvensreglering. Enligt förslaget införs ett riskkänsligt kapitalkrav som motsvarar kapitalbehovet enligt Finansinspektionens trafikljusmodell.

De nya reglerna är tänkta att träda i kraft den 1 maj 2019. 

Den nya lagen gäller tjänstepensionsföretag som enbart erbjuder tjänstepensionsförsäkringar, med andra ord livförsäkringar knutna till en anställning. Alla försäkringsföretag och tjänstepensionskassor som uppfyller vissa krav ska kunna omvandlas till tjänstepensionsföretag. Det blir även möjligt att bilda nya tjänstepensionsföretag.

– Vi har valt att utnyttja den möjlighet som ges genom andra tjänste-pensionsdirektivet att skapa en modern och självständig reglering för tjänstepensionsföretagen som är anpassad för svenska företag, säger finansmarknadsminister Per Bolund i en kommentar.

– Syftet med lagstiftningen är att möjliggöra en effektiv förvaltning av tjänstepensionskapital samtidigt som de framtida pensionärerna får ett fullgott skydd.

Här kan du själv ladda ned promemorian om tjänstepensionsföretag. 

4 juli, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048