Nytt avtal förhindrar sänkt pension för tidigare kommunanställda

SKL, Sobona och Svenska kyrkan har tillsammans med Kommunal, OFR och Akademikeralliansen nått en ny överenskommelse om tjänstepension för tidigare anställda i kommunal sektor. Överenskommelsen ska förhindra att tidigare kommunanställda får sänkt pension på samma sätt som skedde vid årsskiftet.  

Bakgrunden är att vid årsskiftet drabbades runt 150 000 pensionärer pensionärer inom kommuner, landsting och regioner av sänkta pensioner. SKL fattade i januari beslut om kompensation, och parterna kom överens om att se över  regelverket för att förhindra liknande effekter i framtiden.

Den nya pensionsöverenskommelsen, som nu har tecknats, gäller från den 1 januari 2019 och innebär att ingen av de tidigare anställda i kommuner och landsting som omfattas ska kunna få sin kompletteringspension sänkt framöver.

− Överenskommelsen innebär att de berörda pensionärer som vid årsskiftet drabbades av sänkt pension, framöver kan räkna med en långsiktigt stabil och förutsägbar pension som inte kan sjunka, säger Ulf Olsson, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation, i en presskommentar.

Lösningen är att  individer födda 1937 och tidigare samt födda 1938 till 1953 – som omfattas av PA-KL, PAK eller LPAK – får rätt till en ”individuell lägstanivå”.

Lägstanivån bestäms med utgångspunkt i de nivåer som gällde som gällde kompletteringspensionen innan årsskiftet (december 2017). Nivån indexeras uppåt med prisbasbeloppsutvecklingen och kan inte sänkas. Överenskommelsen träder ikraft den 1 januari 2019.

Parterna har även kommit överens om en så kallad förhöjd lägstanivå. Den ger individen möjlighet att även fortsättningsvis kunna ta del av eventuella nivåhöjningar i samband med exempelvis friläggning eller ”balanseringar” i det allmänna pensionssystemet

Under 2018 gäller sedan tidigare den temporära lösning att berörda pensionärer får kompletteringspension i motsvarande vad som utbetaldes i december 2017, dock högst uppgående till det maximala friläggningsbeloppet. 

5 juli, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048