S lovar att höja avgiften för allmän pension till 18,5 procent

• Glada S-pensionärer får höjd pension.

Socialdemokraterna har avgivit ett vallöfte att återställa avgiften för allmän pension till sammanlagt 18,5 procent av lönen. 

I dag är det socialdemokraternas dag i Almedalen. 

En hel del av S-budskapet under dagen har kretsat kring pensionen. 

Socialdemokraterna har bland annat kommunicerat att pensionen ska höjas med 600 kronor, att den samlade pensionen för vanliga löntagare ska vara minst 70 procent av slutlönen och att pensionsavgiften ska ökas från dagens sammanlagt 17,21 procent till det ursprungliga löftet på 18,5 procent. 

– Alla som har jobbat ett helt liv har rätt till en bra pension, inte bara höginkomsttagare som kan spara privat eller har en bra tjänstepension. Nu riskerar många pensionärer att bara få runt hälften av slutlönen i pension i framtiden. Så ska vi inte ha det i Sverige, sade partiordförande Stefan Löfven i en kommentar till utspelen under dagen.

Löftet att stärka de allmänna pensionerna är på sätt och vis rätt ofarligt. Pensionsfrågan är sedan tidigare en socialdemokratisk paradgren. 

Vad socialdemokraterna inte säger i sin information om pensionsnivåerna är att det i praktiken inte är regeringen som råder över den allmänna pensionen, utan pensionsöverenskommelsens väktare i pensionsgruppen. Av signaler från gruppen att döma tycks det råda konsensus om att de allmänna pensionerna ska stärkas.

Man kan också konstatera att Socialdemokraterna undviker att påpeka att det var en socialdemokratisk regering som justerade ned den allmänna pensionsavgiften från 18,5 till 17,21 procent.  

Här kan du läsa mer om socialdemokraternas vallöfte om pensionerna. 

5 juli, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048