Länsförsäkringar: 500 personer skadas varje år vid grillning

Det är trevlig att grilla sommartid – men inte ofarligt. Enligt statistik från Länsförsäkringar skadas runt 500 personer varje år i samband med grillning. 

De flesta av dem som skadas är under 20 år, enligt statistik från Myndigheten för Säkerhet och Beredskap, MSB. Nästan 30 procent av de skadade är små barn, tre år och yngre.

Antalet släckningsinsatser kopplade till grillning är enligt statistik från MSB flest i Skåne, Västra Götaland och Stockholm. Sett till antalet insatser per invånare har det dock under en femårsperiod varit flest incidenter i Kalmar län och minst i Skåne.

– Hemmavid ligger tanklöshet bakom många brännskador, det är till exempel ganska vanligt att man får heta flagor i ögonen när man blåser på glöden En kritisk situation är när man tänder grillen, ha aldrig barn i närheten då, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar, i en kommentar. 

Drygt hälften av personskadorna beror på att man tar i heta galler och verktyg eller trampar på het grillkol eller briketter. De flesta klarar sig med behandling på akutmottagningen, men för 15 procent krävs fortsatt vård på klinik eller inläggning på sjukhus.

11 juli, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048