Trygg-Hansa: Åtta av tio har förtroende för förlossningsvården

Det skrivs mycket om krisen i förlossningsvården. Men samtidigt finns ett stort förtroende för vårdens kvalitet. Enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa har åtta av tio småbarnsföräldrar ganska eller mycket stort förtroende för svensk förlossningsvård.

– Trots att förlossningsvården fått en hel del kritik de senaste åren, både av föräldrar och av barnmorskor, är förtroendet för förlossningsvården mycket hög. Svensk förlossningsvård håller hög klass och våra barnmorskor är oerhört kompetenta. Många blivande föräldrar oroar sig dock för att inte få plats på det sjukhus de önskat eller att personalen inte ska ha tillräckligt med tid för dem, säger Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Förlossningsvården har högsäsong under sommarmånaderna, vilket är en utmaning för vården eftersom många barnmorskor då har semester.

Enligt Trygg-Hansas undersökning oroade sig 46 procent av småbarnsföräldrarna för att något allvarligt skulle hända barnet under förlossningen. 

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa bland hushåll med barn födda 2014 och senare . Totalt har 1034 intervjuer genomförts under perioden 8-16 april 2018. Deltagarfrekvensen var 66 %. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

11 juli, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048