Folksam: Bara 3 av 15 ridhjälmar får godkänt

Endast tre av femton testade ridhjälmar får betyget godkänt i Folksams test. Det framgår av en rapport som Folksam presenterade under torsdagen. 

Bäst i Folksams test är hjälmen Back on Track EQ3 Lynx. Två hjälmar får utmärkelsen Bra val: Back on Track EQ3 och Charles Owen Ayr8 Leather Look.

Folksam konstaterar också att det inte finns någon anledning att tro att ett högre pris ger högre säkerhet; en av de dyraste hjälmarna bland de sämsta.

Det är andra gången Folksam genomför ett ridhjälmstest. Sedan förra testet, som genomfördes 2014, har hjälmarna blivit bättre, men det finns fortfarande stora brister. Folksams test visar att det finns en stor skillnad mellan hjälmarna i testet, och risken för hjärnskakning är två till fem gånger högre om en av de sämsta hjälmarna används istället för den bästa hjälmen.

– Ungefär en halv miljon svenskar rider regelbundet. Det är den näst största ungdomsidrotten enligt Riksidrottsförbundet. Bland Svenska Ridsportförbundet 154 000 medlemmar drabbas ungefär fem ryttare i veckan av huvudskador. En av nio som drabbas av en hjärnskakning får dessutom bestående besvär. Att det då fortfarande är så få hjälmar som ger ett bra skydd mot hjärnskakningar är minst sagt undermåligt. Här borde ridhjälmstillverkarna ta ett större ansvar, säger Helena Stigson, forskare Folksam, i en kommentar.

– Vi ser i vårt test att det finns stor potential att göra hjälmarna säkrare. De två hjälmar som kom bäst ut hade så kallat rotationsskydd (MIPS), men alla ridhjälmar behöver bli bättre på att minska rotationsvåldet för att undvika hjärnskakning eller mer allvarliga hjärnskador.

Den största skillnaden mellan en bra och dålig hjälm är hur väl den skyddar huvudet vid sneda islag. I dagsläget finns det inga lagkrav på ridhjälmstillverkarna att motverka rotationsvåld. Istället testas endast raka islag för att mäta hur pass bra hjälmarna skyddar mot en skallfraktur. 

Här kan du läsa hela Folksams rapport.

12 juli, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048