Avkastningen sjönk till 1,7% i Alectas förmånsbestämda portfölj

Under första halvåret uppgick avkastningen på Alectas förmånsbestämda pension – som omfattar större delen av det förvaltade kapitalet – till 1,7 procent jämfört med 4,0 procent första halvåret 2017. Samtidigt sjönk avkastningen för den premiebestämda pensionen till 2,1 (5,8) procent, meddelar Alecta i dag på morgonen. 

Avkastningen för den premiebestämda pensionen under första halvåret är 2,3 procentenheter sämre än jämförelseindex.

Ser man över en längre period ser dock nyckeltalen bättre ut. Under de senaste fem åren har avkastningen uppgått till i genomsnitt 7,8 procent per år för de förmånsbestämda pensionerna och 10,2 procent för de premiebestämda pensionerna. Avkastningen för de premiebestämda pensionerna är 1,6 procentenheter bättre per år än jämförelseindex under motsvarande femårsperiod.

– Givet Alectas mycket långsiktiga verksamhet är nyckeltalen för senaste femårsperioden mest intressanta, och där ligger vi något bättre än de svenska och internationella jämförelseindex vi mäter oss mot löpande, säger Alectas VD Magnus Billing i sin presskommentar.

Ett skäl till att avkastningen gått ned under kvartalet jämfört med tidigare är, enligt Alecta, en hög andel läkemedelsaktier som inte utvecklats lika positivt som andra sektorer. Dessutom har man varit underviktade inom oljerelaterade aktier jämfört med jämförelseindex. 

Under kvartalet har kostnaderna i relation till det förvaltade kapitalet gått ned. Förvaltningskostnadsprocenten för pensionsprodukter, exklusive valcentraler, sjönk till 0,05 (0,06) och kapitalförvaltningskostnadsprocent gick ned till 0,021 (0,024). 

– Vi har högre förväntningar på oss själva än vad vi faktiskt levererade sett till avkastningen under det första halvåret. Våra fastighetsinvesteringar har haft en fin utveckling och trots ett utmanande ränteläge håller vi oss i paritet med vårt jämförelseindex på räntesidan vilket är ett styrkebesked. Det är även det faktum att vi ytterligare sänker vår förvaltningskostnadsprocent vilket återigen visar på Alectas fantastiska kostnadseffektivitet, säger Magnus Billing i sin kommentar.

Siffrorna för de premiebestämda pensionerna avser förvalsportföljen med 60 procent aktier.

18 juli, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048