Finansinspektionen: Nu sjunker bankernas marginal på bolån

Under den senaste tiden har bankernas marginaler på bolån sjunkit. Det framgår av Finansinspektionens senaste statistik över bolånemarginaler. Under andra kvartalet gick marginalerna ned med 7 punkter, från 1,64 procent vid utgången av det första kvartalet till 1,57 procent vid utgången av det andra kvartalet.

Finansinspektionen menar att bruttomarginalen, trots nedgången under det andra kvartalet, fortsätter att ligga på en hög nivå.

De annonserade räntenivåerna – listräntor – var i princip oförändrade under kvartalet. De faktiska utlåningsräntorna sjönk däremot, till följd av större rabatter jämfört med listräntorna.

Sedan 2010 har det införts en rad regleringar för att minska sårbarheten för låntagare och banker. Regleringarna ökar bankernas kapitalkostnad. Enligt FI har de införda regleringarna inneburit en ökning av bankernas kapitalkostnad för bolån motsvarande 40–50 räntepunkter. Det betyder att endast en mindre del av den kraftiga ökningen av bankernas bruttomarginal sedan 2010–2011 kan förklaras av ökade kostnader för bankerna genom nya regleringar.

14 augusti, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048