Protector avtalar om ersättning efter branden i Grenfell Tower

• 71 människor miste livet vid den tragiska branden i Grenfell Tower den 14 juni förra året

Norska försäkringsbolaget Protector meddelade under onsdagen att man nått en överenskommelse med Royal Borough of Kensington and Chelsea om ersättningen efter den katastrofala branden i Grenfell Tower. 

Det var för ett drygt år sedan, i juni 2017, som en brand bröt ut i bostadsfastigheten Grenfell Tower i London. Branden som tros ha börjat i ett kylskåp i en lägenhet på fjärde våningen och sedan spritt sig till samtliga 24 våningar i byggnaden. Inte mindre än 71 personer miste livet.

Protector var försäkringsgivare för den kommun där fastigheten var belägen, stod därigenom för en fullvärdesförsäkring för större delen av fastigheten. Bolaget uppskattade initialt skadekostnaden till cirka 20 miljoner GBP, men informerade samtidigt om att större delen av försäkringsersättningen skulle täckas av återförsäkring.

I samband med att det senare offentliggjordes att det rådde oenighet mellan Protector och en återförsäkrare, uppgav Protector att man uppskattade att den maximala skadekostnaden för bolaget skulle uppgå till cirka 100 miljoner NOK. 

Londonpolisen har nu avslutat sin undersökning efter branden. Protector har även avtalat med Royal Borough of Kensington and Chelsea om en slutlig uppgörelse om vilka skador som täcks av bolagets försäkring. Enligt Protector innebär uppgörelsen ingen ändring när det gäller bolagets reserveringar, vare sig brutto eller netto. 

– När vi nu kan lägga uppgörelsen om fastigheten bakom oss, innebär det att både vi och kunden kan fokusera fullt ut på arbetet kopplat till de många människor som har drabbats av denna tragedi, heter det i kommentaren från Protector. 

22 augusti, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048