Regeringens nya bankskatt väntas kosta 3-4 miljarder kr per år

Finansminister Magdalena Andersson meddelade i dag på morgonen i en TT-intervju att regeringen avser att införa en ny bankskatt som ska ge statskassan 3-4 miljarder kronor per år. Dessutom vill regeringen ha en extra skatt på de högsta kapitalinkomsterna. 

Kommer regeringen att sitta kvar efter valet? 

Ingen vet. Just nu verkar det kanske inte som det troligaste alternativet. Men vad som händer i regeringsbildningen efter valet är å andra sidan så oklart att vad som helst verkar kunna hända. 

Och om nuvarande regeringen sitter kvar, då planerar man att införa två nya skatter. Det deklarerade finansminister Magdalena Andersson i en intervju med TT i dag på morgonen. 

Den ena skatten tycks vara en skatt på höga kapitalinkomster, eftersom den säg ska riktas mot dem som har de allra högsta inkomsterna. Med andra ord tycks det som om regeringen planerar för något slags progressivitet för kapitalskatten. Denna skatt är tänkt att ge 1-2 miljarder kronor per år.

Finansministern säger så här i TT-intervjun: 

– Vi pratar inte om en förmögenhetskatt, inte om en arvs- och gåvoskatt och inte om en fastighetsskatt eller en reavinstskatt. Vi pratar om skatt på kapitalinkomster. Vi vill se över hur man ska kunna göra det och vi är öppna för olika tillvägagångssätt.

Förra året drog regeringen tillbaka sitt kritiserade förslag om en bankskatt. Men nu planerar regeringen alltså för en ny bankskatt. På samma sätt som det tidigare förslaget, är denna skatt tänkt att baseras på verksamhet i Sverige. Den måste alltså betalas oavsett om en bank har huvudkontor i landet eller inte, meddelar Magdalena Andersson. Med andra ord slipper inte Nordea undan den nya bankskatten genom sin planerade flytt till Finland. 

Det har hittills inte sagts något om den nya bankskatten även kommer att påverka försäkringsbolag och andra finansiella företag.  

Över huvud taget tycks det som om det i dag inte finns något konkret färdigt förslag kring de föreslagna nya skatterna. Ingen ytterligare information finns exempelvis att hämta från finansdepartementet eller från Socialdemokraterna kring vallöftet om de nya skatterna.

Här kan du ta del av hela TT-intervjun om bankskatten och kapitalskatten.  

23 augusti, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048