Nordea tjänar 340 Mkr på att sälja dansk fastighetsförvaltning

Nordea väntas göra en vinst på 35 miljoner euro, drygt 340 miljoner kronor, på att sälja sitt danska bolag för fastighetsförvaltning, Nordea Ejendomme. Köpare är DEAS A/S som redan i dag samarbetar nära Nordea. Affären beräknas vara slutförd före årsskiftet.

Nordea Ejendomme är störst i Danmark inom uthyrning av kommersiella fastigheter, med cirka 2 700 uthyrningar av kontors-, butiks- och lagerlokaler och uthyrningar av cirka 1 150 bostadsfastigheter. Totalt förvaltar bolaget en fastighetsportfölj på cirka 3 miljarder euro med Nordea Liv & Pension och andra institutionella investerare som uppdragsgivare.

– Efter att ha sålt Nordea Liv & Pension i Danmark förra året ser vi det som ett naturligt steg för Nordea att sälja sin fastighetsförvaltning för att i stället fokusera på kärnverksamheten. I DEAS har vi hittat en ägare med de bästa förutsättningarna att vidareutveckla Nordea Ejendomme och betjäna bolagets kunder, och även att göra de investeringar som krävs för att vara en attraktiv affärspartner i framtiden, säger Snorre Storset, chef för Asset & Wealth Management i Nordea, i en presskommentar.

I samband med förvärvet välkomnar DEAS ett 90-tal medarbetare från Nordea Ejendomme.

Transaktionen väntas resultera i en kapitalvinst för Nordea på cirka 35 miljoner euro. Planen är att bokföra kapitalvinsten under fjärde kvartalet 2018 under posten. Samtidigt minskar kostnaderna med cirka 8 miljoner euro per år och intäkterna går ned med cirka 16 miljoner euro per år.

28 augusti, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048