Svensk Försäkring: Bränderna är billigare än vi först trodde

Svensk Försäkring gör nu bedömningen att de första uppskattningen av kostnaderna för sommarens skogsbränder var alltför höga. Istället för uppskattade 750 miljoner kronor, väntas nu skadekostnaderna för försäkringsbranschen uppgå till drygt 500 miljoner kronor. 

Cirka 25 000 hektar skog brann under sommaren. Svensk Försäkring har nu samlat in statistik över antalet anmälda skador efter skogsbränderna, och har genomfört möten för att gå igenom skadeläget.

Under juli fick de svenska försäkringsföretagen in 280 sådana anmälningar. De förväntade skadebeloppen ligger i dag på 532 miljoner kronor. Svensk Försäkring betonar samtidigt att osäkerheten i uppskattningarna är stor, och det kommer att ta tid innan den slutliga kostnaden för skogsbränderna kan fastställas. Först om ett år väntas en mer definitiv beräkning av de slutliga skadorna. 

Ett skäl till att kostnaderna blir så pass mycket lägre än förväntat är att en stor andel av skogen var oförsäkrad. Ett annat skäl är att restvärdet på virke och flis från brandområdena är relativt högt. 

De skadeanmälningar som har inkommit till försäkringsbolagen efter sommarens bränder gäller nästan enbart skogsskador; endast ett fåtal byggnader och fordon har skadats.

Svensk Försäkring betonar att det inte går att säga säkert om årets värmebölja är en följd av klimatförändringarna. Däremot är det klart att de pågående klimatförändringarna medför att värmeböljor blir vanligare i framtiden.

– Vid mötet på Svensk Försäkring konstaterades att samhället behöver vidta en rad åtgärder för att öka den svenska kapaciteten att bekämpa såväl skogsbränder som andra typer av naturkatastrofer, säger Staffan Moberg, jurist och klimatexpert på Svensk Försäkring.

28 augusti, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048