If: Sommarstugeinbrotten går ned – men blir allt dyrare

Vi drabbas av färre inbrott i sommarstugor än tidigare. Men när det väl sker blir skadekostnaden allt högre eftersom vi förvarar allt dyrare föremål i sommarstugan, visar en sammanställning av If. 

Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att antalet stölder i sommarstugor minskar. Under årets första två kvartal har 2 487 inbrott anmälts, att jämföra med 3 128 inbrott under samma period 2017. På tio år har det totala antalet anmälda inbrott i fritidshus gått ner med 17 procent.

Samtidigt som antalet inbrott har blivit färre, så ökar värdet på det som stjäls. Ofta är standarden på en sommarstuga nästan lika hög som i vår vanliga bostad.

– Man vill njuta och må bra av vackra saker och den senaste teknologin även på sommaren, säger Caroline Starck, informationschef på försäkringsbolaget If, i en kommentar.

I en undersöknings om If gjort uppger var fjärde svensk att verktygen är det mest värdefulla de förvarar i stugan. Verktygslåda, gräsklippare, trimmer, motorsåg, skruvdragare – det sammanlagda värdet kan bli många tusenlappar. Andra värdefulla egendomar i de svenska stugorna är möbler och hemelektronik, enligt undersökningen.

Vad är det mest värdefulla föremålet/föremålen i stugan?

Undersökningen har genomförts av YouGov på uppdrag av If. Under perioden 23 april – 2 maj 2018 har sammanlagt 3 508 intervjuer gjorts via internet gjorts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Verktygen: 26 %

Möbel/möbler inomhus: 22 %

Hemelektroniken: 19%

Grillen: 6%

Utemöblerna: 5 %
Konst: 3 %

Annat föremål: 18 %

29 augusti, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048