”Indexfonder ska förbjudas att kalla sig för aktivt förvaltade”

Regeringen vill stifta en lag som innebär att förvaltare inte får låtsas att en värdepappersfond är aktivt förvaltad, trots att den i princip bara följer ett aktieindex.

– Det är minst sagt upprörande att lura konsumenter till att betala för en aktiv förvaltning när fonden i själva verket bara följer ett jämförelseindex. Jag hoppas förslaget vi lägger fram kan förhindra sådan verksamhet, säger konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande på torsdagen.

Lagförslaget innebär att det ställs krav på fondförvaltare att lämna information om aktivitetsgrad i fondförvaltningen i förhållande till ett relevant jämförelseindex. Informationen ska beskriva hur förvaltningen av fonden bedrivs och varför det index som används är relevant. Ifall fonden har funnits i minst två år ska aktivitetsgraden anges för varje år under de senaste tio åren. 

– Med det här förslaget kommer det bli mycket svårare för aktörer att ta ut höga avgifter för en passiv förvaltning av fonder, säger Per Bolund i sin kommentar.

Informationskravet ska gälla vid förvaltning av värdepappersfonder och specialfonder, förvaltare av alternativa investeringsfonder, utländska förvaltningsbolag med tillstånd från FI och Sjunde AP-fonden. 

Reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019. Fondförvaltare som inte följer regelverket ska kunna drabbas av sanktioner. 

Här kan du läsa hela lagrådsremissen om förslaget. 

30 augusti, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048