Ny lag: Skattereduktion endast för pensionsavgift som är inbetald

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss under torsdagen att skattereduktion för allmän pensionsavgift endast ska medges om avgiften betalas in i tid. 

Kan en person få skattereduktion för allmänna pensionsavgifter trots att de aldrig betalas in? 

Ja, uppenbarligen.

För nu har regeringen beslutat att lägga fram en lagrådsremiss som ska rätta till detta förhållande. 

Så här beskrivs det i regeringens beskrivning av nuläget: 

– Såväl avdrag för allmän pensionsavgift som skattereduktion för allmän pensionsavgift får göras för den debiterade avgiften oavsett om avgiften betalats eller inte.

Regeringen uppskattar att denna brist i lagstiftningen innebär att statens går miste om skatteintäkter på uppskattningsvis 38 miljoner kronor per år.

– Om lagstiftningen ändras så att skattereduktion inte görs när allmän pensionsavgift förblir obetald kan statens intäkter förväntas öka med 38 miljoner kronor per år, heter det i lagrådsremissen.  

Enligt den föreslagna ändringen i Inkomstskattelagen ska skattereduktion i framtiden endast ges om avgiften har betalats in. Den nya regeln avser personer som själva betalar in den allmänna pensionsavgiften. 

Lagförslaget bygger på en promemoria från Skatteverket, och den nya regeln ska börja gälla den 1 januari 2019.

I samma lagrådsremiss tas även upp frågan om avdrag för obligatoriska utländska socialavgifter. Kravet på att en person ska omfattas av en annan medlemsstats lagstiftning om social trygghet försvinner. Dessutom förtydligas att även socialavgifter som betalas när anställda, egenföretagare eller deras familjemedlemmar flyttar inom gemenskapen ska vara avdragsgilla.  

Här kan du ta del av hela lagrådsremissen. 

30 augusti, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048