”Nya EU-regler gör att sparare riskerar drunkna i information”

Det finns en risk att svenska pensionssparare får sämre anpassad information på grund av nya EU-regler där svenska livbolag måste offentliggöra detaljrik information om sina aktieinnehav. Det skriver Svensk Försäkring i ett mycket kritiskt remissyttrande på promemorian ”Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang”. 

Avsikten med de nya reglerna sägs vara att livbolagen ska bli mer engagerade i bolag man äger aktier i.

Men enligt Svensk Försäkring är detta missriktat och riskerar att bara bli ett slag i luften – och dessutom göra att pensionsspararna drunknar i informationen. I remissvaret som lämnades in den 30 augusti framför Svensk Försäkring mycket kritiska synpunkter mot innehållet i delar av förslaget.

– Vi tycker att engagemang i investeringarna bör uppmuntras och att försäkringsföretagen bör redovisa sin investeringsstrategi. Men att det nu införs en sådan skyldighet är knappast en uppmuntran utan snarare en piska som riskerar att leda till försämringar för de svenska pensionsspararna, säger Jonas Söderberg, ekonom på Svensk Försäkring, i en kommentar. 

Enligt förslaget ska livbolag från den 1 juli 2019 formulera diverse olika principer för sitt aktieägande. Dessa principer ska följas upp årligen. Bland annat ska bolagen redovisa hur man ställt sig i olika frågor på bolagsstämmor. Principerna och den årliga uppföljningen ska publiceras på livbolagens hemsida.

– Det finns en stor risk att den information som svenska pensionssparare är intresserade av kommer att drunkna i mängden detaljuppgifter till följd av dessa nya skyldigheter beslutade av EU. En del svenska livförsäkringsföretag äger aktier i långt över 100 bolag. De nya skyldigheterna innebär att företagen årligen måste göra omfattande redovisningar om sitt engagemang för vart och ett av dessa bolag. Dessutom kommer de nya skyldigheterna att leda till betydande merkostnader för företagen, vilket till viss del kan spilla över på pensionsspararna, menar Jonas Söderberg.

Här hittar du hela remissyttrandet från Svensk Försäkring. 

30 augusti, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048