Folksam: Yrkestrafiken är den största fartsyndaren

• Särskilt på 30-vägar bryter yrkestrafiken mot hastighetsbestämmelserna.

En studie från Folksam visar att yrkesförare ofta kör för fort. Särskilt taxichaufförer framstår som de största fartsyndarna. Hastighetsöverträdelser är vanligast på vägar med lägre hastighetsgränser som 30-vägar.

Årets studie är en uppföljning från en undersökning om yrkestrafiken från förra året. Till skillnad från förra året har studien även inkluderat taxibilar.

Resultatet beskrivs av Folksam som nedslående. Fortkörarna i årets undersökning är fler än föregående år, 57 procent jämfört med 53 procent år 2017. Särskilt illa såg det ut på vägar med låg hastighet. Sju av tio överträdde hastighetsgränsen på 30-vägar.

– Att det är så vanligt förekommande med fortkörning i 30- och 40-zoner är extra allvarligt. Vägar med låga hastigheter ligger ofta nära områden där många oskyddade och särskilt utsatta trafikanter befinner sig, som till exempel skolbarn, säger Emma Engström, forskare, Folksam.

Taxichaufförerna körde för fort i 73 procent av mätningarna. Nio av tio körde för fort på 40-vägar, och över 80 procent körde för fort på 30-vägar.

Bäst på att följa hastighetsföreskrifterna var bussföretag (40 procent) samt lokaltrafikbussarna i Stockholm (38 procent).

Enligt Folksam skulle 80 liv kunna räddas årligen i Sverige om hastighetsgränserna hölls.

4 september, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048