Konkurrensmyndigheten i Norge säger ja till Gjensidige Bank-affären

Nordea meddelar i dag att det planerade förvärvet av Gjensidige Bank nu får grönt ljus av den norska konkurrensmyndigheten.

Det var den 2 juli som Nordea tecknade ett avtal om att köpa samtliga aktier i Gjensidige Bank. Nu har affären godkänts av den norska konkurrensmyndigheten.

– Godkännandet tar oss ett steg närmare att verkställa vårt förvärv av Gjensidige Bank, säger John Sætre, chef för Personal Banking på Nordea i Norge, i en presskommentar.

Innan Nordea kan ta över Gjensidige Bank och påbörja integreringen måste dock även norska Finansdepartementet godkänna affären.

Avtalet om förvärv av Gjensidige Bank ger Nordea Norge 170 000 nya privatkunder. I dag uppgår Gjensidige Banks utlåning på den norska privatmarknaden till cirka 45 miljarder norska kronor. Efter förvärvet kommer Nordea Norge att ha en kreditportfölj på cirka 578 miljarder norska kronor.

Avsikten är att förvärvet slutförs under första kvartalet 2019 och Gjensidige Banks kunder överföras till Nordea under 2019. Enligt avtalet ska Nordea betala 5,5 miljarder NOK för Gjensidige Bank.

6 september, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048