Så blir skattereglerna för de nya tjänstepensionsföretagen

Regeringen meddelade under fredagen att man tagit fram en promemoria med förslag på beskattning av tjänstepensionsföretag, som nu skickas ut på remiss. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 maj nästa år.

Promemorian kan inte direkt sägas innehålla några stora överraskningar. 

Huvudförslaget är att tjänstepensionsföretag ska tillämpa bestämmelserna för livförsäkringsföretag i inkomstskattelagen. Detta för att uppnå skattemässig neutralitet mellan livbolag och tjänstepensionsföretag. 

Även i övrigt föreslås tjänstepensionsföretag att vara skatterättsligt likställda med försäkringsföretag. Ömsesidiga tjänstepensionsbolag likställs med ömsesidiga försäkringsföretag, och tjänstepensionsföreningar – på motsvarande sätt som försäkringsföreningar – likställs med ekonomiska föreningar.

En försäkring meddelad av ett tjänstepensionsföretag inkomstskatterättsligt ska – naturligt nog – kunna klassificeras som en pensionsförsäkring.

Om ett försäkringsföretag eller ett tjänstepensionsföretag förvärvar ett helt försäkringsbestånd från ett annat försäkringsföretag eller tjänstepensionsföretag, så ska det enligt förslaget inte medföra stämpelskatt för de fastigheter eller tomträtter som ingår i förvärvet.

Här kan du ta del av lagförslaget om nya skatteregler för tjänstepensionsföretag. 

7 september, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048