Folksam LO Pension ställer krav på hållbarhet i fonderna

Folksam LO Pension genomför just nu en stor satsning på hållbarhetsarbetet. Bland annat ställer man upp nya kriterier för hållbara investeringar med högre krav på fondbolag som förvaltar LO-medlemmarnas pensioner. 

– Vi erbjuder en prisvärd fondförsäkring med långsiktigt god avkastning och ett ansvarsfullt fondutbud. Så det är ett naturligt steg att vi utvecklar vårt hållbarhetsarbete och driver frågor som våra kunder och LO-medlemmarna tycker är viktiga, säger Mia Liblik, VD för Folksam LO Pension, i en kommentar.

De kundundersökningar som genomförts visar att det är arbetsrättsliga villkor, barnarbete och jämställdhet och jämlikhet på arbetsmarknaden som engagerar de flesta kunder. Det finns önskemål om att Folksam LO Pension ska påverka företagen att bli bättre inom dessa områden.

När arbetet inleddes var det bara 4 av 30 fonder som uppfyllde de nya tuffare hållbarhetskriterierna, som bland annat ställer krav på att hållbarhet är en del i investeringsprocessen. Planen är att vid årsskiftet ska alla fonder leva upp till de nya kraven. Det ser ut som att de flesta också kommer att göra det, bara några få behöver bytas ut. 

– Hållbarhetsarbetet tar aldrig paus och nästa år kanske vi tar nästa steg och utvecklar kriterierna utifrån vad kunderna vill eller vad som händer i omvärlden. Vi måste alltid följa utvecklingen och som dotterbolag i Folksamgruppen har vi höga krav på oss i hållbarhetsfrågor, säger Mia Liblik.

11 september, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048