Information från If bidrog till att lösa assistansbolagshärvan

If berättar i dag historien om hur bolagets utredningar bidragit till att fälla personerna bakom en av Sveriges största assistansbolagshärvor någonsin. 

Nyligen dömdes totalt elva personer till fängelsestraff efter att ha drivit två bluffbolag i Malmö med inriktning på assistanshjälp.

Flera av de dömda är anhöriga till två personer som felaktigt påståtts behöva assistans. Polisutredningen har visat anställda har inte utfört något arbete. Totalt beräknas assistansersättning på drygt 20 miljoner kronor ha betalats ut på felaktiga grunder. 

Det var personal på If som först fattade misstankar mot de skyldiga. En av de personer som påstods vara svårt funktionshindrade anmälde inbrott i sitt källarförråd och sökte ersättning via hemförsäkringen i If. De hade tidigare haft flera olika försäkringsskador.

– De första tecknen på att något inte stod rätt till var att mannen, trots att han var svårt funktionshindrad, inte var hemma vid något av tillfällena som Ifs utredare gjorde hembesök, säger Ifs utredningschef Anders Lindstrand i en kommentar.

En ytterligare sak som ifs utredare reagerade på var att ett flertal andra personer fanns på plats och uppgav att de arbetade som assistenter åt mannen. Dessutom tyckte utredarna att det var märkligt att familjens bil var en sportbil av nyare modell som en funktionshindrad person omöjligt skulle kunna färdas i. If kontaktade Försäkringskassan och berättade om sina iakttagelser.

– Det är praxis att vi underrättar berörda myndigheter när vi misstänker att brott begåtts. Och i det här fallet visades sig ju vår utredares misstankar var helt korrekta. Jag är väldigt stolt över att vi kunnat vara med och bidra till att de här omfattande bidragsbrotten inte har kunnat fortgå, säger Anders Lindstrand.

If har tidigare bistått polisen i utredningar av stora brott. Ifs utredning om en livförsäkring spelade stor roll i utredningen 2016 och 2017 av Johanna Möller och de så kallade sommarstugemorden i Arboga.

År 2014 kunde tack vare Ifs utredare det största livförsäkringsbedrägeriet i Sverige avslöjas. En man från Göteborg försökte teckna livförsäkringar för totalt över 47 miljoner kronor i en rad olika bolag sedan hans syster och styvfar förolyckats i Indien, vilket då inte hunnit registreras av svenska myndigheter. 

12 september, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048