”Skandia har ingen master plan att ta över alla pensionskassor”

Under nästa år, när Finansinspektionens godkännande finns på plats, väntas Skandia ta över hela beståndet och all verksamhet i AI Pension. Skandias chef för kollektivavtalad pension Jan Karlsson säger till Sak & Liv att man är öppen för fler samarbeten med pensionskassor, men att det inte finns någon ”master plan” att ta över allt. 

Grattis Jan Karlsson till en spännande affär! Vad kan du säga om hur förhandlingarna har gått med AI Pension?

– Det har varit väldigt positiva och bra diskussioner. Det känns som att vi är väldigt nöjda på båda håll. Vi är nöjda med att få in den här typen av bestånd, och AI Pension är nöjda med att ha hittat en långsiktig lösning. Vi känner nog båda att det här kommer att bli väldigt bra.

Hur kommer AI Pensions företagskunder och deras anställda att påverkas av att få Skandia som försäkringsgivare i stället för AI Pension?

– Meningen är att inte de ska påverkas alls. Vi behåller varumärket AI Pension. Det är sagt att det ska vara samma avgiftsnivåer som i dag, eller lägre. Sedan får de försäkrade tillgång till förmånliga bolån, erbjudanden på hälsoområdet och möjlighet att teckna andra försäkringar.

Ni har inte sockrat affären med högre pension till de anställda eller så?

– Nej, det har vi inte gjort. Vi är ju ett ömsesidigt bolag, och då kan vi inte göra så. Vi måste tänka på våra kunder.

Hur påverkas personalen i AI Pension av affären?

– I och med att det är en beståndsöverlåtelse följer personalen med. AI Pensions VD kommer däremot inte att följa med till oss i affären.

Vad är skälet till att den här affären var intressant för Skandia?

– AI Pensions kundstruktur matchar oss bra. AI Pension har ett bestånd av akademiker – ingenjörer och arkitekter – och många mindre företag som kunder. Det matchar Skandia väldigt väl. 

– Sedan är det intressant för oss eftersom handlar om kollektivavtalad pension. Det blir en delvis ny situation för oss att vara den försäkringsgivare som föreskrivs i kollektivavtalet, även om redan vi i dag ansvarar för riskförsäkringarna i FTP-avtalet. 

Vilket intresse har Skandia av att genomföra motsvarande affär även med andra pensionskassor? Det ligger ju till exempel nära till hands att tänka på bolag som PP Pension eller SH Pension. 

– Vi har ingen master plan att ta över allt, och fungera som ett ”konsolideringsbolag”. Det finns inga sådana planer. Men självfallet har vi möjlighet att gå in i olika typer av samarbeten. 

 – Vi har ju ett bolag i Skandiakoncernen – Skandikon – som hanterar förmånsbaserad pension och där vi redan har oberoende uppdrag från SPP och SPV. Där kan vi tillhandahålla olika stödtjänster såsom systemstöd, administration på olika nivåer m.m. Om det finns ett intresse kan vi hjälpa till. Det beror helt och hållet på vilken fas man är i, säger Jan Karlsson.

14 september, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048

Här är Konsumentverkets kritik mot försäkringsförmedlare och bolag

18 timmar Läs mer
Nu har Swedbank Försäkring över 200 Mdr kr i förvaltat kapital
1 dag Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
Pensionsmyndigheten handlar upp marknadsundersökningar
18 timmar Läs mer

8,5 % avkastning första halvåret i Alectas förmånsbestämda portfölj

23 timmar Läs mer
Länsförsäkringar varnar för sadelliga på stöldturné
18 timmar Läs mer
"Eh, så att försäkra min sons EU-moppe kostar mer än att försäkra min bil och mitt hus????????????? Jag är i fel bransch."
Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, på Twitter. Efter visst letande hittade han en försäkring som var billigare än villaförsäkringen men inte billigare än bilförsäkringen.
Handelsbanken Livs förvaltade kapital steg till rekordnivån 163 Mdr
23 timmar Läs mer
Karlstad missade pensionskostnad — får skattetillägg på 0,7 Mkr
1 dag Läs mer
HDI Global Specialty ny försäkringsgivare för Brims fullgörandeförsäkring
1 dag Läs mer
If: Folk gör fel när de insjuknar utomlands
1 dag Läs mer
7,4 % avkastning första halvåret för SEB:s tjänstepensionskunder
2 dagar Läs mer
Nu är 145 fonder klara enligt det nya premiepensionsavtalet
2 dagar Läs mer