Svensk Försäkring: Oklara regler om skatt på vårdförsäkring

Det är fortfarande oklart exakt vad som är föremål för förmånsbeskattning och vad som är skattebefriat, när det gäller de nya skattereglerna för arbetsgivarbetald vårdförsäkring. Det skriver Svensk Försäkring i ett yttrande över Skatteverkets ställningstagande i frågan. 

Det nya regelverket trädde i kraft den 1 juli. Men fortfarande finns det många frågetecken, menar Svensk Försäkring i sitt yttrande. 

Enligt lagen ska det vara möjligt att göra en fördelning av försäkringspremien när man beräknar förmånsvärdet så att inte hela premien blir grund för förmånsskatt. Detta eftersom sjukvårdsförsäkring omfattar åtgärder som även i fortsättningen ska vara skattefria, som rehabilitering, förebyggande arbete och insatser motsvarande företagshälsovård. 

Svensk Försäkring har bett Skatteverket om ett förtydligande kring detta. Men när Skatteverkets ställningstagande nu har kommit kvarstår fortfarande många oklarheter när det gäller gränsdragningen mellan skattepliktig och skattefri förmån, menar Svensk Försäkring.

– Ställningstagandet kommer att leda till stora tolkningssvårigheter och en omfattande gränsdragningsproblematik som drabbar anställda, arbetsgivare och hälso- och sjukvården, säger Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring, i en presskommentar.

Enligt Svensk Försäkring är det ett problem att Skatteverket utgår från att det är själva behandlingen som är föremål för beskattning – trots att lagstiftningen pekar på att det är syftet med behandlingen som är avgörande för om den ska vara beskattad eller skattefri för den anställda. Svensk Försäkring menar i sitt yttrande att den rimliga utgångspunkten måste vara vilken betydelse diagnosen har för arbetsförmågan, inte på vilket sätt den behandlas. 

Här kan du ta del av Svensk Försäkrings yttrande över Skatteverkets ställningstagande. 

Här hittar du Skatteverkets ställningstagande i frågan.

20 september, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048