AMF: Relationen med partnern förbättras av pensionering

Det behöver inte vara dåligt för relationen i ett parförhållande att man går i pension. Tvärtom menar 21 procent av de tillfrågade i en undersökning från AMF att pensioneringen har inneburit att relationen till partner har förbättrats. 4 procent menar att pensioneringen har skapat en sämre relation. Tre av fyra uppger att relationen är oförändrad.

– Bilden av att par som går i pension har svårt att hantera ökad tid med varandra visar sig vara raka motsatsen. De flesta uppger att relationen till sin partner är densamma eller blir bättre i och med pensioneringen. Man har också mer tid för vänner, barn och barnbarn säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF, i en presskommentar

Undersökningen visar även att relationen till familj, släkt och vänner förbättras. Tendensen är mer positiv hos kvinnor än hos män, var fjärde kvinnlig pensionär har fått en bättre relation till vänner medan 15 procent av männen instämmer i samma påstående.

Undersökningen låg som en länk i ett informationsmejl som i juni 2017 skickades till AMF-kunder som får pensionsutbetalning och är 55 år äldre. Totalt svarade 22 703 personer – varav 56 procent män och 44 procent kvinnor – vilket motsvarar en svarsfrekvens på 14 procent.

Här kan du läsa mer om undersökningen. 

25 september, 2018
Gunnar Loxdal