”En 35-åring väntas få pensionsriktåldern 70 år”

I dag har Pensionsmyndigheten lämnat sitt förslag till hur riktåldern för pensionen ska räknas ut. Förslaget innebär att dagens 35-åringar kommer att få en prognosticerad riktålder för pensionen på cirka 70 år.

Uppdraget till Pensionsmyndigheten att föreslå hur riktåldern ska beräknas kommer från regeringen.

Pensionsmyndighetens förslag innebär att pensionsåldern automatiskt anpassas till att vi lever längre. Utgångspunkten för förslaget är att en person som arbetar från 23 års ålder fram till riktåldern ska få en pension på 70-80 procent av slutlönen. För dagens 35-åringar pekar beräkningarna på att en prognosticerad riktålder blir 70 år.

– Vi lever längre vilket innebär att pensionen ska fördelas på fler år än tidigare. En riktålder som följer medellivslängden bidrar till att förhållandet mellan den förväntade tiden i arbete respektive pension kan hamna på samma nivå som när det nya pensionssystemet beslutades 1994. Vid riktåldern får det typfall, som brukar användas för att utvärdera effekter av regelförändringar av den allmänna pensionen, ca 56 procent av slutlönen, och med tjänstepension får typfallet 70-80 procent av slutlönen, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, i en kommentar.

Det här är några delar av förslaget:

• Riktåldern spikas när du fyller 60. Tanken är att riktåldern för en årskull ska fastställas det år årskullen fyller 60 år. Det ger en god framförhållning och goda förutsättningar för individen att planera sin pension, anser Pensionsmyndigheten. Riktåldern för en årskull ligger därefter stilla i minst tre år innan den kan ändras, och då med maximalt ett år i taget.

• Riktåldern styr när du får ta ut pension. Pensionsmyndighetens förslag innebär att åldern för tidigaste pensionsuttag framöver sätts till riktåldern – minus fyra år. Om riktåldern är 70 år för din årskull får du alltså ta ut pension tidigast vid 66 år. Undantag görs för personer födda 1958 och som fyller 61 år under 2019. Pensionsmyndigheten lämnar inget förslag om att LAS-åldern ska kopplas till riktåldern.

• Inkomstgrundad pension har flexibel pensionsålder. Det är möjligt att tjäna in pensionsrätt under hela livet och det är möjligt att ta ut den inkomstgrundade pensionen när som helst från den tidigaste uttagstiden 61 år. Pensionens storlek beror på den sammanlagda intjänade pensionsrätten och årskullens förväntade återstående genomsnittliga livslängd vid pensionsuttaget.

• Stor betydelse för personer med grundskydd. Däremot får riktåldern får stor betydelse för dem som har rätt till grundskyddet i pensionssystemet; garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. För en stor del av dessa personer kommer i praktiken åldern för tidigaste uttag att vara lika med riktåldern, skriver Pensionsmyndigheten. Detta eftersom rätten till grundtrygghetsförmånerna är bunden till riktåldern och de personerna är beroende av garantipension och eventuellt bostadstillägg för att få en tillräckligt hög pension. Förslaget innebär också att individer kan få sjuk- och aktivitetsersättning (förtidspension) eller arbetslöshetsersättning efter 65 år och upp till riktåldern.

• Riktålder föreslås fasas in – används fullt ut för de födda 1964. Pensionsmyndighetens föreslår att riktåldern ska höjas till 66 år för de födda 1958 och sedan höjas till 67 år för de födda 1961. Efterföljande höjningar av riktåldern för pension föreslås högst kunna ske vart tredje år och med som mest ett år i taget. Effekten blir att riktåldern för pension fasas in stegvis och att formeln för beräkning av riktåldern för pension tillämpas första gången för årskullen födda 1964.

Här hittar du hela rapporten från Pensionsmyndigheten.

26 september, 2018
Gunnar Loxdal