Dina Försäkringar fick nej av HD i tvist efter tågolycka i Småland

Högsta domstolen har avslagit en begäran från Dina Försäkringar om prövningstillstånd för en tvist i anknytning till en tågolycka i Småland år 2013. Därmed tvingas Dina betala skadekostnader på 0,5 miljoner kronor och rättegångskostnader på 0,8 miljoner kronor.  

Den 8 september 2013 rådde dimma i Oskarshamnstrakten. Eftersom sikten var nedsatt noterade inte föraren av en personbil att det kom ett tåg farande, när han åkte i en obevakad järnvägskorsning.

Detta fick fatala följder. Bilen krockade med ett tåg på väg från Oskarshamn och en passagerare avled till följd av skadorna efter kollisionen.

En utredning efter olyckan visade att järnvägskorsningens konstruktion var olämplig. Även utan dimma var det begränsad sikt och Trafikverket menade att korsningen antingen borde slopas eller förses med bommar.

Tågbolaget DSB drabbades av skador på loket som kostade 0,5 miljoner kronor. DSB menade att detta borde betalas under trafikförsäkringen för bilen där Dina Försäkringar var försäkringsgivare. Dina höll inte med, utan framhöll bland annat den bristfälliga utformningen av korsninge.

Tingsrätten menade i sin dom att bilföraren orsakat olyckan genom grov vårdslöshet och att Dina därför skulle betala skadekostnaderna. Dina Försäkringar överklagade domen till hovrätten men utan framgång; hovrätten avgjorde tidigare i år till Dina Försäkringars nackdel. Dina överklagade till HD men fick alltså inte heller där något gehör.

27 september, 2018
Gunnar Loxdal