Tobak dödar! Storebrand i upprop för tobaksfria investeringar

Storebrand och SPP har undertecknat ett upprop om att utesluta tobaksrelaterade värdepapper i finansiella placeringar. SPP Fonders VD Åsa Wallenberg representerade Storebrandkoncernen när uppropet undertecknades i FN-skrapan i New York tidigare i veckan. 

Bakom uppropet the Tobacco-Free Finance Pledge (TFPP) står organisationen Tobacco Free Portfolio, som arbetar globalt för att investerare ska avstå från tobaksrelaterade investeringar. Totalt har uppropet fått över 120 undertecknare.

– I Storebrand var det ett naturligt steg att redan år 2005 går ur investeringar i tobak i alla våra fonder och förvaltningsportföljer. Tobak är en dödlig investering med en kraftigt negativ effekt för folkhälsan. Genom att underteckna uppropet vill vi uppmana andra att göra samma sak, och på så sätt bidra till en tobaksfri värld, säger Åsa Wallenberg i en presskommentar.

– Tobaksprodukter är ett omfattande hot mot folklhälsan, som dödar omkring 7 miljoner människor varje år, och år 2030 väntas den siffran ha ökat till 8 miljoner. Genom att ersätta tobak med andra icke-cykliska konsumentprodukter har Storebrand visar i över tio år att det är möjligt att avstå från investeringar i tobak utan att avkastningen minskar. Att utesluta tobak borde därför vara ett självklart val för alla investerare.

27 september, 2018
Gunnar Loxdal