Folksam: Allt fler hundar skadas av vildsvin

Sedan 2013 har antalet vildsvinsskadade hundar mer än tredubblats i antal, visar ny statistik från Folksam.

I Folksams undersökning är det en tydlig övervikt på vildsvinsskadade hundar i södra Sverige, med Skåne, Kalmar och Kronobergs län i topp. De står för en tredjedel av alla inrapporterade skador och dödsfall.

Det är framför allt blandrashundar, wachtelhundar och jämthundar som skadas av vildsvin. De är även tydligt i topp bland dödade hundar tillsammans med hundrasen plott. Dock har andelen dödade hundar minskat de senaste fem åren, även om skadorna blir fler. Hundarna får framför allt skärsår efter betarna, eller bitsår. Allvarliga skador kan uppstå om sårskadan går långt in i buken eller bröstet eller om en artär eller ven skadas. Då vildsvinen är stora kan de även orsaka krosskador.

– Vi ser både att det har skett en tydlig ökning av vildsvinsskador de senaste fem åren, och att varje år sker en tydlig ökning av vildsvinsskador från oktober månad, för att sedan toppa i januari. Det hänger samman med jaktstart, men även med att hundarna får springa löst under den här tiden på året, säger Christer Andersson, djurskadechef Folksam, i en kommentar.

– Att det framför allt är i södra Sverige som skadorna sker är kanske inte så konstigt sett till var vildsvinen finns och var vildsvinsjakten är vanligast förekommande. Vi ser även att när det gäller dödsfall förekommer specialimporterade hundraser, såsom plott som är framavlade för bland annat vildsvinsjakt, i högre grad än andra hundraser.

28 september, 2018
Gunnar Loxdal