Åtal i dag mot flera personer ur Allras företagsledning

• Allras kontor vid Sveavägen centralt i Stockholm. 

Nu väcks åtal mot fyra personer med koppling till affärerna i Allra, meddelar Ekobrottsmyndigheten i dag. Bland de åtalade finns Allras VD Alexander Ernstberger och styrelseledamoten David Persson Rothman. 

Åtalet gäller händelser våren 2012 med koppling till värdepappersbolaget Oak Capital, och gäller misstänkt mutbrott som omfattar 100 miljoner kronor.

En förundersökning om misstänkta händelser i Allra under åren 2015–2016 pågår fortfarande och ingår alltså inte i det åtal som är aktuellt nu.

De som nämns med namn i Ekobrottsmyndighetens beskrivning av händelserna i bolaget är Allras VD Alexander Ernstberger, styrelseledamoten David Persson Rothman, John Bergsgård som 2012 var anställd i Svensk Fondservice AB – det tidigare namnet på Allra – och Olle Markusson som år 2012 var VD i Oak Capital. Ytterligare två personer är häktade i sin frånvaro.

Enligt Ekobrottsmyndigheten erbjöd Oak Capital AB Alexander Ernstberger och David Persson Rothman pengar som ersättning för att dessa som företrädare för Svensk Fondservice AB skulle ordna så att Allras värdepappersfonder köpte högt prissatta värdepapper genom Oak Capital AB. Ekobrottsmyndigheten menar att Alexander Ernstberger och David Persson Rothman kom överens med Oak Capital om att Oak skulle köpa värdepapper från olika banker för cirka 260 miljoner kronor, för att därefter sälja dem vidare till Allras värdepappersfonder för cirka 430 miljoner kronor. Vinsten på cirka 170 miljoner skulle enligt överenskommelsen de inblandade dela på, så att Alexander Ernstberger och David Persson Rothman fick cirka 50 miljoner kronor var och Oak Capital AB fick behålla cirka 70 miljoner kronor. Därefter upprättades enligt åklagaren en rad dokument för att dölja den verkliga innebörden av affären.

Här kan du ta del av mer information kring åtalet från Ekobrottsmyndigheten.  

1 oktober, 2018
Gunnar Loxdal