Hyvää huomenta! I dag blev Nordea Bank ett finländskt bolag

Från och med i dag den 1 oktober 2018 har Nordea sitt säte i Finland. Det tidigare svenska moderbolaget Nordea Bank AB (publ) har upplösts och samtliga tillgångar och skulder har istället överförts till det finländska koncernmoderbolaget Nordea Bank Abp.

Bankrörelsen i Danmark, Norge och Sverige kommer i framtiden att bedrivas av filialer till finländska Nordea Bank Abp.

Enligt Nordea blir det inga förändringar i den dagliga verksamheten sett ur ett kundperspektiv.

– Nordea är en av Europas största och starkaste banker. Flytten till bankunionen är ett viktigt strategiskt steg på vår transformationsresa och säkerställer att Nordea omfattas av rättvisa, stabila och förutsägbara regler, motsvarande de som gäller för andra jämförbara europeiska banker. Flytten gynnar våra kunder, aktieägare och medarbetare och ger oss de bästa möjligheterna att växa och utveckla våra tjänster så att vi kan uppnå vår kundvision: vi vill att våra kunder ska uppleva att vi är lätta att ha göra med, när som helst och var som helst, att vi är relevanta och kompetenta och att de personliga och digitala relationerna gör Nordea till en trygg, tillförlitlig partner, säger Nordeas VD och koncernchef Casper von Koskull i en presskommentar.

Nordea skriver att man har åtagit sig att från den 1 oktober 2018 följa de tillsynskrav som fattats av tillsynskollegiet lett av svenska Finansinspektionen till dess att Europeiska centralbanken har fattat beslut om tillsynskrav. Detta väntas ske i slutet av 2019.

Fusionen innebär också att det nu är aktierna i Nordea Bank Abp istället för i det upplösta bolaget Nordea Bank AB (publ) som handlas på börserna i Helsingfors, Stockholm och Köpenhamn.

1 oktober, 2018
Gunnar Loxdal