Folksam säljer sitt finländska sakförsäkringsbolag till Fennia

• Från hemsidan för Folksams sakbolag i Finland.

Folksam meddelar i dag att Folksam Sak har avtalat om att sälja sin aktierna i sitt dotterbolag i Finland –  Folksam Skadeförsäkring – till det finska försäkringsbolaget Fennia. Folksam äger i dag 75 procent av det finländska bolaget, och även övriga ägare – Aktia Bank med 10 procents ägande och Veritas Pensionsförsäkring med 15 procents ägarandel – har beslutat att sälja sina andelar till Fennia. 

– Det här är en bra affär för våra sakförsäkringskunder och ett led i renodlingen av vår struktur med tydligt fokus på den svenska affären. Vi bedömer att Fennia är en bra och långsiktig ägare till den finska verksamheten, säger Folksamgruppens vd och koncernchef Jens Henriksson i en presskommentar.

För Folksam Saks del innebär försäljningen en köpeskilling om cirka 800 miljoner kronor vilket utlöser en reavinst på drygt 400 miljoner kronor.

Folksam Skadeförsäkring i Finland hade i slutet av 2017 drygt 200 anställda. Premieintäkterna uppgick 2017 till motsvarande cirka 750 miljoner kronor. Folksam Sak har varit huvudägare sedan 2012. Försäljningen är villkorad av ett godkännande från den finska finansinspektionen samt konkurrensmyndigheten.

SEB Corporate Finance har varit finansiell rådgivare till Folksam i affären.

2 oktober, 2018
Gunnar Loxdal