Allras VD slår tillbaka: Vi har inte gjort något olagligt

Allras grundare och VD Alexander Ernstberger slår nu tillbaka mot åklagarens beslut om åtal i Allra-härvan. Inget brott har begåtts och ingen sparare har blivit drabbad, är hans försvarslinje.

Under måndagen offentliggjordes att åklagare beslutat att åtala fyra personer med koppling till den så kallade Allra-härvan, däribland Allras VD Alexander Ernstberger. De övriga åtalade är David Persson Rothman, Olle Markusson och Johan Bergsgård. Två personer, Ewran Mersin och Mattias Bengtsson, befinner sig utomlands och är häktade i sin frånvaro och kan komma att åtalas senare.

Åklagaren menar bland annat att företrädarna för Oak Capital under 2012 har mutat Allras ledning att köpa värdepapper till överpriser för att senare vara med och dela på överskottet efter affärerna, sammanlagt cirka 170 miljoner kronor. Parallellt med åtalet, driver också Pensionsmyndigheten en process mot de inblandade personerna där man kräver ett skadestånd på 170 miljoner kronor.

I en rad intervjuer i olika media i går och i dag går nu Allra-ledningen till motattack mot åklagaren.

VD Alexander Ernstberger menar bland annat att de kritiserade affärerna inte på något sätt är olagliga och att Allras kunder har tjänat stora pengar på dem.

– Det första jag vill säga är att ingen har blivit lurad, spararna har haft en positiv avkastning efter avgifter. Sedan säger åklagaren att det har förekommit ”onödiga avgifter”. Om det finns ett sådant begrepp så har hela finansbranschen i så fall ett problem, säger Ernstberger i en intervju med Svenska Dagbladet.

Han menar också att Ekobrottsmyndigheten har lagt enorma resurser i onödan på brottsutredningen, och hävdar att de två personer som har häktats i sin frånvaro inte på något sätt håller sig undan rättvisan.

– Det största bedrägeriet mot svenska staten är åklagarens förundersökning. Förstår du vad den kostar?, säger Alexander Ernstberger till nättidningen Realtid.

Här kan du ta del intervjun med Alexander Ernstberger i nättidningen Realtid.

Här hittar du intervjun i Svenska Dagbladet.

3 oktober, 2018
Gunnar Loxdal