AMF: Fyra av tio vill spara privat för att höja sin pension

Ett stort antal svenskar kan tänka sig att spara privat eller att avstå delar av sin framtida löneökning för att förstärka sin pension, visar en undersökning från AMF i samarbete med Demoskop.

Personerna i  undersökningen fick frågan om på vilket sätt de skulle föredra att höja sin pension. 43 procent svarade att de i första hand ville spara privat. Nästan lika många, 41 procent, ville helst avstå en del av sina framtida löneökningar för att förstärka sin tjänstepension eller allmänna pension.

Av de som är medvetna om att de har tjänstepension genom jobbet är stödet för att förstärka pensionen större. Hela 69 procent där tänka sig att avstå från delar av löneökningar för att istället få en högre tjänstepension.

– Vi ser ett brett stöd för att sätta av mer pengar till pensionen vilket också sker på många arbetsplatser. Allt fler omfattas av deltids-/flexpension som innebär extra inbetalningar till tjänstepensionen. Föga förvånande är det lättare att avstå delar av sin framtida löneökning än att avstå delar av sin nuvarande lön, säger AMF:s trygghetsekonom Dan Adolphson Björck i en kommentar.

Undersökningen genomfördes februari-mars 2018. Av 5 335 intervjuer tillhörde 2 281 personer målgruppen 25-50 år. Av dessa uppgav 2 037 att de har tjänstepension genom sin anställning.

Här kan du läsa mer om resultatet av undersökningen. 

5 oktober, 2018
Gunnar Loxdal