Skandia varnar för bortglömda pensionsmiljoner i GIG-ekonomin

Skandia varnar i dag i sin rapport ”De bortglömda pensionsmiljonerna” för att stora yrkesgrupper inom GIG-ekonomin riskerar att förlora miljoner i pension, eftersom nya anställningsformer  ofta saknar tjänstepension. En jurist inom GIG-ekonomin riskerar exempelvis att förlora 3,7 miljoner kr i pension, skriver Skandia i rapporten, medan en snickare behöver själv spara över 1500 kr varje månad för att nå samma pensionsnivå som en anställd med tjänstepension.

GIG-ekonomin, är enligt Skandia ett samlingsbegrepp för den flexibla arbetsmarknaden som växt fram under de senaste åren med stort genomslag på arbetsmarknaden. Gemensamt för de som arbetar i GIG-ekonomin i Sverige är att de ofta saknar tjänstepension.

– Den allmänna pensionen är låg och tjänstepensionen ökar därför i betydelse för framtida pensionärer. Vi vet dessutom att flera av de nya anställningsformerna saknar tjänstepension, vilket gör att man kan få en alltför låg pension att leva på. Vår rapport visar att flera yrkesgrupper måste spara tusentals kronor varje månad för att uppnå en rimlig pension, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

– Att det växer fram en ny arbetsmarknad är positivt. Det vi visar i rapporten är att tjänstepension inte alltid är självklart på arbetsmarknaden idag och då kan man gå miste om många miljoner kronor. Tillhör man gruppen som inte har tjänstepension krävs det att man tar eget ansvar genom att säkerställa det egna sparandet till pensionen. Man bör också känna till att man fortfarande kan göra avdrag för ett privat pensionssparande om man saknar tjänstepension.

Här hittar du Skandias rapport. 

8 oktober, 2018
Gunnar Loxdal