LF: Lägre förståelse för psykisk än fysisk ohälsa

Förståelsen för fysisk ohälsa är betydligt större än för psykisk ohälsa, visar en undersökning från Länsförsäkringar som presenteras i dag.

I dag den 10 oktober är det världsdagen för psykisk ohälsa.

Länsförsäkringar passar på att uppmärksamma att förståelsen för ohälsa i arbetslivet varierar beroende på om det handlar om fysisk eller psykisk ohälsa. 90 procent av de tillfrågade i Länsförsäkringars undersökning menar att det finns förståelse i arbetslivet om någon drabbas av fysiska problem medan endast 72 procent upplever at det finns förståelse för om någon drabbas av psykisk ohälsa, till exempel depression, oro, ångest och utmattningssyndrom.

Dock uppfattar de allra flesta att synen på sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa har blivit mer öppen under de senaste tio åren. Många av de tillfrågade anser att en anledning till förändringen kan vara att vi pratar mer om psykisk ohälsa idag.

– Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning, och den ligger dessutom bakom ökningen av långa sjukskrivningar. Vi behöver ta den psykiska ohälsan på allvar och kunna prata öppet om den på våra arbetsplatser. Målet måste förstås vara att det inte ska vara någon skillnad alls i hur man som arbetsgivare ser på psykisk och fysisk ohälsa, eller vilka insatser man gör för att hjälpa den drabbade på jobbet, säger Länsförsäkringars hälsostrateg Kristina Ström Olsson i en kommentar till undersökningen.

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar. Drygt 7 000 privatpersoner i åldern 18-79 år har deltagit i undersökningen genom webbintervjuer.

10 oktober, 2018
Gunnar Loxdal

Söderberg i rekordstor upphandling av företagsförsäkring

4 timmar Läs mer
Sveland Djurförsäkring rekryterar ny HR-chef till ledningen
3 timmar Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
Länsförsäkringar: Vi sparar allt mer till våra barn
4 timmar Läs mer

Svensk Försäkring: Uppsala kommun bäst på klimatanpassning

11 timmar Läs mer
Agria: Så skyddar du katten från värmeslag
11 timmar Läs mer
"Eh, så att försäkra min sons EU-moppe kostar mer än att försäkra min bil och mitt hus????????????? Jag är i fel bransch."
Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, på Twitter. Efter visst letande hittade han en försäkring som var billigare än villaförsäkringen men inte billigare än bilförsäkringen.
Movestic: Bara var sjätte svensk är aktiv i sitt pensionssparande
11 timmar Läs mer
HD meddelade PT i mål om trafikskadeersättning från Zurich
1 dag Läs mer
Annika Saramies in i styrelsen för pensionsutmanaren Advinans
1 dag Läs mer
Folksam: Barnsäkerheten är eftersatt i husbilar
1 dag Läs mer
Mats Langensjös radikala förslag om förvalet i premiepensionen
1 dag Läs mer
AMF lovar att investera minst 2 Mdr kr i Traton
1 dag Läs mer