SD-motion vill stoppa schablonskatt på försäkringsreserven

David Lång, riksdagsledamot för SD. 

En riksdagsmotion från Sverigedemokraterna säger nej till propositionen om ändrade CFC-regler – det vill säga regler beskattning av svenskägda bolag i andra länder. Det motionärerna invänder mot är förslaget på schablonskatt på försäkringsreserven i utländska försäkringsbolag.  

Tidigare i år beslutade riksdagen om schablonbeskattning av försäkringsreserven i svenska skadeförsäkringsbolag. Enligt propositionen om CFC-bolag ska motsvarande skatt införas även för svenskägda dotterbolag i andra länder.

Motionärerna påpekar att detta förslag inte följer OECD:s rekommendationer om skatt för CFC-bolag, och att Tillväxtverket, Regelrådet och Lagrådet har uttalat sig kritiskt om förslaget till förändrad CFC-lagstiftning.

– Sverigedemokraterna menar att det är ett tankefel att beskatta säkerhetsreserven på detta sätt som har föreslagits. Den direkta konsekvensen är en olikformighet i bolagsvinstbeskattningen för olika branscher. Den sannolika följden av den nya skattekostnaden skulle kunna vara att försäkringsbolagen höjer försäkringspremierna, vilket då skulle innebära att kunderna får dyrare försäkringar, heter det bland annat i motionen.

Motionen är undertecknad av SD-riksdagsledamöterna David Lång, Bo Broman och Erik Westroth. David Lång och Erik Westroth är ledamöter i riksdagens skatteutskott.

Här kan du ta del av hela motionen. 

12 oktober, 2018
Gunnar Loxdal