Trygg-Hansa vann i domstol om arvode till advokat

Trygg-Hansa har vunnit en domstolstvist om arvodet till en advokat i samband med handläggningen av en personskada. 

Bakgrunden till tvisten är att en person skadades år 2011 i en trafikolycka där Trygg-Hansa stod för trafikförsäkringen för fordonet som orsakade olyckan. Den skadade personen anlitade advokat Christer Heidenborg vid Legio Advokatfirma som ombud för att få hjälp med juridiken efter skadan.

Under vissa omständigheter har trafikförsäkringsbolaget ett frivilligt åtagande att ersätta ombudskostnaderna för den som har skadats vid en trafiklolycka. Så här formuleras det i Trygg-Hansas villkor: ”Om du vid trafikolycka drabbas av personskada som ska ersättas av Trygg-Hansa svarar vi, enligt de villkor som anges nedan, för kostnader för juridiskt arbete som utförs av ombud som du utser.”

I enlighet med detta skickade Legio i december 2012 en räkning till Trygg-Hansa på drygt 62 000 kronor. Trygg-Hansa betalade dock bara knappt hälften av räkningen. Motsvarande hände när Legio skickade en ny räkning i november 2014. Räkningen var på 105 000 kronor, Trygg-Hansa betalade 72 000 kronor.

Legio tyckte att Trygg-Hansa skulle betala även det resterande beloppet, totalt cirka 65 000 kronor. Trygg-Hansa menade däremot att ombudet begärt ersättning för oskäligt mycket tid för att ta fram och  skicka handlingar i ärendet, och att man redan har betalat för skälig tid. Legio gick därför till domstol för att kräva den betalning man ansåg sig ha rätt till.

Stockholms tingsrätt menar nu i sin dom att Legio inte visat att den nedlagda tiden i ärendet var skälig. Så här formuleras det i domen:

– Sammantaget anser tingsrätten att Legio inte har visat att advokat Heidenborgs arbeten, utöver dem som Trygg-Hansa redan utgett ersättning för, utgjort skäliga och nödvändiga kostnader. Käromålet ska därför lämnas utan bifall.

Legio ska enligt domen ersätta Trygg-Hansas rättegångskostnader på 17 000 kronor.

12 oktober, 2018
Gunnar Loxdal