Daniel Barr varnar för svagare koppling mellan pension och jobb

I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet pekar Daniel Barr, tillträdande generaldirektör för Pensionsmyndigheten, på att kopplingen mellan arbete och pension blir allt svagare. 

I debattartikeln, som publicerades i Svenska Dagbladet i helgen, skriver Daniel Barr att det allmänna pensionssystemet brottas med en rad förtroendeproblem. Ett av problemen är enligt Barr att kopplingen mellan arbete och pension är svag trots målsättningen om det motsatta.

– Skillnaden i allmän pension mellan att inte ha någon livsinkomst och ha en genomsnittlig har nu minskat till runt 1 500–2 000 kronor i månaden om näraliggande bidrag såsom bostadstillägg och äldreförsörjningsstödet beaktas, skriver Daniel Barr i sitt debattinlägg.

Även om Daniel Barr i artikeln aktar sig för att skriva politikerna på näsan vad de ska fatta för beslut, är andemeningen tydlig. En allt svagare koppling mellan arbete och pension urholkar förtroendet för systemet. Han pekar också på att den vällovliga ambitionen att stärka grundskyddet kan skapar ytterligare förtroendeproblem:

– Att stärka den ekonomiska ställningen för de svagaste är behjärtansvärt, men innebär samtidigt att kopplingen mellan inkomst och pension försvagas ytterligare, formuleras det i artikeln.

Här kan du läsa vad Daniel Barr skriver i sitt debattinlägg. 

14 oktober, 2018
Gunnar Loxdal