Angrepp från silverfiskar tvingar Protector att vinstvarna

Norska Protector utfärdade i dag på morgonen en vinstvarning, sedan det visat sig att på grund av ökade skadekostnader i bolagets ägarbytesförsäkring. Orsaken är framförallt en noterad ökning av förekomsten av långsprötad silverfisk, vilket orsakar skadekostnader i samband med ägarbyten av fastigheter. 

Enligt Protector tvingas bolaget enligt försiktighetsprincipen genomföra ökade skadereserveringar på 146 miljoner NOK med anledning av ökningen av skadeärenden kopplade till insekten.

Långsprötad silverfisk –  Ctenolepisma longicaudata – kan bli upp till 2 cm lång. Den härstammar från Amerika och observerades för första gången i Skandinavien så sent som år 2013. I bostäder lever den framförallt av små partiklar från papper och textiler. Den skiljer sig från den vanliga silverfisken bland annat genom att den gärna lever i torra miljöer inomhus.

Protector meddelar också att combined ratio under tredje kvartalet väntas uppgå till cirka 118 procent. Ökningen beror framförallt på en skadereservering på 60 miljoner NOK avseende företagsrelaterade försäkringsprodukter. Combined ratio för årets första nio månader väntas uppgå till 104 procent och vinsten före skatt till cirka 9 miljoner NOK.

15 oktober, 2018
Gunnar Loxdal