Garantera mera! 500 000 kunder i AMF får pension med mer garanti

AMF meddelar i dag att bolaget har beslutat att 11,2 miljarder kronor ska omvandlas från överskott i bolaget till garanterade medel för personer med pågående utbetalningar av tradförsäkringar. Beslutet gäller 500 000 sparare med totalt 950 000 försäkringar.

Hur stor tilldelningen av garantimedel blir på respektive försäkring avgörs av faktorer som ålder och hur stor andel av försäkringens kapital som i dag inte är garanterat. Störst överskott finns på försäkringar hos äldre kunder inom Avtalspension SAF-LO under utbetalning . Den nya nivån på garantin kommer att vara synlig på AMF:s sajt för den som loggar in från och med den 15 november. AMF påpekar att den stärkta garantin inte påverkar storleken på dagens pensionsutbetalningar.

Bakgrunden till beslutet är enligt AMF att det kapital som förvaltas under de senaste åren har givit en god avkastning.

”Beslutet är ett led i ambitionen att säkerställa en god balans mellan möjlighet till avkastning, och trygghet under utbetalning”, skriver AMF i sin pressinformation i dag.

– Det känns väldigt bra att vår framgångsrika kapitalförvaltning och vår starka finansiella ställning gör det möjligt för oss att förbättra tryggheten för en stor del av våra utbetalningskunder. Inte minst i ett läge där den framtida konjunkturen framstår som osäker. Det här är ett sätt för oss att leva upp till löftet om att den som valt en traditionell pensionsförsäkring hos AMF ska få en väl avvägd risknivå utan att själv behöva vara aktiv, säger AMF:s vice VD Tomas Flodén i sin presskommentar.

– Den här typen av åtgärder påverkar givetvis vår solvens, som kommer att sjunka med runt 9 procentenheter. Mot bakgrund av att vi har de starkaste finanserna bland jämförbara bolag är vi dock trygga med att vi kommer att bibehålla en god handlingsfrihet inom vår kapitalförvaltning, och att vi därigenom även framöver kommer att kunna säkra en konkurrenskraftig avkastning åt våra sparare.

15 oktober, 2018
Gunnar Loxdal