Två av tre fonder hos Movestic får grönt ljus för hållbarhet

66 procent – nästan två av tre – av Movestics fonder för grönt ljus för sitt hållbarhetsarbete, visar Movestics sammanställning som publiceras i dag. Det är en rejäl förändring jämfört med föregående år då motsvarande siffra låg på 47 procent.

Det är andra året som Movestic gör en sammanställning över hållbarhetsarbetet i de fonder som ingår i fondutbudet.

Movetstics hållbarhetsbetyg är en sammanvägning av fondernas hållbarhetscertifieringar och en analys av hur bolagen arbetar med att implementera sina policier. Att en större andel fonder får betyget grönt ljus beror delvis på att fler fonder med fokus på hållbarhet har tagits in på Movestics fondtorg. Dessutom har ett antal fonder gått från betyget gul till grön.

– Hållbarhet är inte längre något bara för nischfonder, utan numer fullt integrerat i många aktiva aktie- och räntefonders investeringsanalys. Även hedgefonder där hållbarhet tidigare ansågs vara en omöjlighet arbetar nu aktivt med ämnet, säger Marie Lindskog, Senior Fondanalytiker på Movestic, i en kommentar.

Sammanställningen visar att allt fler fonder arbetar med exkludering som en del av sin strategi. Vanligast är att fondbolagen exkluderar kärnvapen; 71 procent av bolagen i Movestics fondutbud gör det. Tobak, alkohol och pornografi exkluderas av 58, 54 respektive 47 procent. Det blir även allt vanligare att välja bort fossila bränslen, 31 procent av bolagen exkluderar fossila bränslen.

Ssammanställningen omfattar samtliga 89 fonder från 32 olika fondbolag i Movestic fondutbud.

Här hittar du sammanställningen.

18 oktober, 2018
Gunnar Loxdal