Moderna vann mot Göta Lejon i miljontvist efter spårvagnsolyckor

Moderna Försäkringar har vunnit i hovrätten i tvisten med Försäkrings AB Göta Lejon efter två svåra spårvagnsolyckor år 2011. Svea hovätt ändrar domen från tingsrätten med hänvisning till att skadeanmälan inte kommit in i rätt tid. Göta Lejon tvingas nu betala rättegångskostnader på drygt 1 miljon kronor. 

Bakgrunden till tvisten är två svåra spårvagnsolyckor som inträffade i Göteborg  år 2011. Vid en olycka den 17 juni skadades en man och den 5 oktober skadades en kvinna.

Göteborgs Spårvägar hade en ansvarsförsäkring i det kommunala captivet Försäkrings AB Göta Lejon. Dessutom fanns en ansvarsförsäkring i Moderna Försäkringar. Självrisken på Göta Lejon-försäkringen var 250 000 kronor och hos Moderna på 1 miljon kronor.

Göta Lejon har betalat ut 2,4 miljoner kronor för kvinnans skador och 1,3 miljoner kronor för mannens skador. Eftersom kostnaden för skadorna översteg 1 miljon kronor anmäldes skadorna också till Moderna.

Moderna ansåg sig dock inte vara betalningsskyldigt, bland annat med hänsyn till att anmälan kommit in så sent att kravet var preskriberat. Göta Lejon vände sig då till Stockholms tingsrätt och krävde att Moderna skulle betala drygt 1 miljon kronor, och att det skulle slås fast att Moderna också var betalningsskyldigt för hälften av de belopp som kan komma att betalas ut i framtiden till de skadade. Göta Lejon fick rätt i tingsrätten, som underkände Modernas resonemang om den alltför sena skadeanmälan.

Men Moderna överklagade vidare till Svea hovrätt, som nu alltså ger Moderna rätt. Så här skriver hovrätten i sin dom:

– Sammanfattningsvis anser hovrätten i den här delen att Göteborgs Spårvägars rätt till försäkringsersättning från Moderna Försäkringar har fallit bort till följd av att Göteborgs Spårvägar inte har anmält skadan i rätt tid. Eftersom Moderna Försäkringar inte har något ansvar enligt försäkringsavtalet med Göteborgs Spårvägar, finns det inget överlappande ansvar som ska fördelas mellan försäkringsbolagen. Göta Lejon saknar därmed rätt till återkrav från Moderna Försäkringar och Göta Lejons talan ska, med ändring av vad tingsrätten har kommit fram till, ogillas.

Domen var dock inte enig. Två av rättens ledamöter anmälde skiljaktig mening och underkände majoritetens resonemang om att skadeanmälan lämnats in för sent.

19 oktober, 2018
Gunnar Loxdal