Stöldskyddsföreningen lanserar ny norm för ökad cybersäkerhet

Svensk Försäkring informerar om att Stöldskyddsföreningen planerar att lansera en ny norm som ska ge ökad informations- och cybersäkerhet för små och medelstora företag. Normen ska presenteras första gången på mässan SKYDD 2018 den 23-25 oktober.

Normen omfattar grundläggande it-säkerhet inom sex områden: datorer och mobila enheter, programvaror och applikationer, nätverk, externa IT-tjänster, behörighetsadministration och utbildning.

Normen gäller bland annat skydd mot angrepp med skadlig kod, regelbunden uppdatering av programvara, säkring av nätverk och internetuppkopplingar, hantering av lösenord och att kontroll av it-leverantörers nivå inom informationssäkerhet.

– Detta är en ny norm med syfte att göra det enklare att tillämpa grundläggande åtgärder för en säker IT-miljö, säger Pär Karlsson, sakkunnig på Svensk Försäkring och deltagare i referensgruppen, i en presskommentar.

Normen har tagits fram  i samarbete med PwC, Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering (SBSC), MSB, Polisen och en referensgrupp bestående av Svensk Handel, Svensk Försäkring, SEM-Group och Svenskt Näringsliv. Förlagan är brittiska ”Cyber Essentials” och i Storbritannien har redan mer än 10 000 företag certifierats.

 

 

19 oktober, 2018
Gunnar Loxdal