4,1 procents avkastning för Alectas förmånsbestämda bestånd

Under årets första nio månader har beståndet av förmånsbestämda försäkringar i Alecta haft en avkastning på 4,1 procent jämfört med 5,5 procent motsvarande period föregående år, framgår det att Alectas niomånadersrapport under tisdagen. Den premiebestämda produkten Alecta Optimal Pension hade under samma period en avkastning på 5,9 (7,9) procent.

De senaste fem år har Alecta Optimal Pension haft en avkastning på i genomsnitt 9,7 procent medan den förmånsbestämda försäkringen i Alecta har haft en avkastning på 7,5 procent per år i genomsnitt den senaste femårsperioden.

Siffrorna för Alecta Optimal Pension avser förvalsportföljen med 60 procent aktier.

– Tredje kvartalet avslutas med en avkastning på 9,7 procent i årstakt den senaste femårsperioden för Alecta Optimal Pension. Det är glädjande, även om vi den senaste tiden inte levererat en avkastning i paritet med de högt satta mål vi sätter på oss själva, Alecta är en långsiktig aktör och vi ser med stor förhoppning på nästkommande fem år inom ITP, säger Alectas VD Magnus Billing i en presskommentar.

Förvaltningskostnadsprocenten för pensionsprodukter exklusive valcentraler uppgick till 0,05 (0,06)  och kapitalförvaltningskostnadsprocenten uppgick på 0,021 (0,022).

Från den 1 oktober får samtliga ITP-försäkrade med Alecta Optimal Pension sänkt avgift från 0,10 procent till 0,09 procent. Samtidigt sänks avgiftstaket från 900 kronor till 600 kronor per år.

Förvaltat kapital i den totala portföljen för Alecta Optimal Pension uppgår till 109 miljarder kronor, medan det förvaltade kapitalet i den totala portföljen för förmånsbestämd fösäkring uppgår till 765 miljarder kronor.

 

 

 

23 oktober, 2018
Gunnar Loxdal