Collectum: Nära 7 av 10 gjorde ett aktivt ITP-omval

68 procent, nära sju av tio av de tjänstemän som berördes av Collectums omval, har gjort ett aktivt val av förvaltare för sin tjänstepension. Det rapporterar Collectum i dag på morgonen.

Anledningen till behovet av omval var att det pensionsbolag man tidigare sparat hos inte valdes ut i Collectums senaste upphandling. Totalt omfattades 192 000 privatanställda tjänstemän som har ITP 1 eller ITPK av omvalet, eftersom de haft sitt sparande hos ett bolag som inte blev utvalt i Collectums senaste upphandling. När upphandlingen trädde i kraft den 1 oktober hade 130 000 tjänstemän gjort ett val.

– Många tog chansen att göra ett aktivt val. Även den pensionssparare som inte vill välja kan vara säker på att få en bra tjänstepension, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum, i en presskommentar.

Den som hade en fondförsäkring i AMF eller SEB hade möjlighet att behålla sin nuvarande placering, trots att dessa inte blev upphandlade. Av dem som hade möjlighet att ha kvar sin fondförsäkring i SEB valde över hälften, 54 procent, att behålla SEB som förvaltare. Knappt hälften, 49 procent, av dem som hade möjlighet att behålla AMF som förvaltare valde att ligga kvar.

En mindre andel av dem som berörs av omvalet är de tjänstemän som har en ITP-försäkring i Länsförsäkringar eller Nordea, som inte blev upphandlade vare sig nu eller i den förra upphandlingen. De kan inte längre behålla sin placering och har nu fram till den sista december på sig att välja en ny förvaltare.

Detta är fjärde gången som Collectum, på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK, genomfört upphandlingar av tjänstepensionsförvaltare. Den sparare som inte gjorde något val under omvalsperioden får sina framtida inbetalningar placerade i en traditionell försäkring hos Alecta.

24 oktober, 2018
Gunnar Loxdal