Nordea satsar på fler gröna pensionsprodukter 2019

Nordea Life & Pensions är på väg att stärka miljöprofilen för alla pensionsprodukter, framgår det av Nordeas rapport i dag på morgonen. Under 2019 kommer man att lansera flera gröna pensionsprodukter.

Enligt Nordea har man redan minskat koldioxidavtrycket i sina traditionellt förvaltade aktieportföljer med 70 procent.

– Vi räknar med att den här portföljen kommer att utvecklas bättre än konkurrenternas, eftersom bolag som är starka inom hållbarhet normalt överträffar de som är svaga., skriver Nordea i sin rapport.

Av rapporten framgår också att det förvaltade kapitalet inom Nordea Life & Pensions under tredje kvartalet ökade till 50,8 miljoner euro, jämfört med 49,8 miljoner euro vid halvårsskiftet.

För Nordea som helhet minskade intäkterna under tredje kvartalet jämfört med motsvarande period 2017 med 14 procent, eller 12 procent i lokala valutor, till 2 046 miljoner euro. Rörelseresultatet sjönk med 21 procent, eller 19 procent i lokala valutor, till 866 miljoner euro.

Enligt Nordea var nedgången en följd av svåra marknadsförhållanden och lägre företagsaktivitet. Samtidigt kan banken glädja sig åt bland annat förbättrad kundnöjdhet och ökad utlåningsvolym. Dessutom genomfördes under kvartalet flytten av huvudkontoret till Finland, och flera strukturaffärer. Så här sammanfattar VD Casper von Koskull i sin kommentar:

– Jag kan konstatera att Nordea nu är ompositionerat till att vara en helt Nordenfokuserad bank med en mycket tydlig och enkel struktur och en rekordstark balansräkning, som gör att vi kan bli en ännu bättre bank för våra kunder samtidigt som vi strukturellt sänker kostnaderna och ökar effektiviteten.

 

24 oktober, 2018
Gunnar Loxdal